یکی از روزنامههای جنوب سویدن، با من و نیلوفر مصاحبه کرد و آنرا دیروز شنبه، با عکسهای سه تایی ما منتشر نمود . مصاحبه نسبتاً طولانی و با چهار قطعه عکس، در دو صفحه منتشر شده است. من بعد از ظهر دیروز شنبه، رفتم تا یکی دو نسخه از این روزنامه را بخرم، چون در سایت روزنامه اشتراک ندارم و نمیتوانم به جز از عنوان، بقیه متن را بخوانم. تقریباً به هفت فروشگاه بزرگ شهر سر زدم. در برخی از فروشگاهها، روزنامه تمام شده بود، چون ساعات آخر روز بود. در برخی دیگر از فروشگاهها، زمان فروش روزنامه پایان یافته بود و روزنامههای باقیمانده را جمع کرده بودند. بلا…
وضعیت ترکمنها در ولایت بلخ، شبیه وضعیت هموطنان هندو و سیکه ما در سراسر افغانستان است. در وطنِ خویش آواره. ترکمنها جمعیت بزرگی از ساکنان بلخ را تشکیل میدهند، اما این قوم از آدرس بلخ نه در مجلس نمایندگان نمایندهیی دارد و نه در شورای ولایتی و نه در مجلس سنا. در راس هیچ یک از ادارات مهم دولتی بلخ، یک ترکمن حضور ندارد و اگر در ادارهیی هم یک ترکمن مقرر شده، جرات حمایت از این قوم را ندارد، چون این کار اقدام برعلیه جریان مسلط در بلخ تلقی میشود. ترکمنها از میراثداران اصیل فرهنگ و تجارت در بلخ استند. این قوم تا یک دهه قبل، بیشترین هوتلها…
مهاجران، تعادل و نظم را در بسیاری از شهرهای اروپایی را برهم زده اند. ظاهراً خلوتِ بسیاری از انسانهای تنها برهم خورده و دور و بر شان بیش از آنچه تصور میکردند شلوغ شده است. به همین دلیل، بسیاری از شهرها، به قسمتهای سویدنی نشین و مهاجرنشین تقسیم شده اند. شماری از ساحات مشخص در هر شهری را میبینید که تقریباً به مهاجران واگذار شده و آدمهای مثلاً با کلاس و اروپایی شده، دیگر به آنان با نگاه «اینجا نا امن است» نگاه میکنند. این را از زمانی متوجه شدم که دنبال خانۀ جدید میگردم. نزدیک به سه ماه است که در جستجوی یافتن خانۀ جدید هستم، ولی ای…
ملا تاجمیر جواد عضو شورای کویته، مسئول کندک انتحاری، موسس قطعه سرخ و فاتح زواک گروه طالبان و در عین حال والی نامنهاد این گروه برای ولایت پکتیا است. تاجمیر، از افراد مورد اعتماد جلالالدین حقانی بنیانگذار شبکه حقانی بود که پس از مرگ جلالالدین همچنان به پسران وی نزدیک و قابل اعتماد است. ملا تاجمیر جواد، از نخستین فرماندهان قدرتمند طالبان بود که در سال 2016، پس از مرگ ملاعمر به ملا منصور بیعت کرد. ملا تاج میر جواد نفوذ فوقالعادهیی در میان فرماندهان طالبان و به ویژه شبکه حقانی دارد و در واقع، پس از سراجالدین حقانی، نفر دوم شبکه حقانی اس…
عبدالرووف توانا رئیس مرکز فرهنگی شهید توانا دیروز در یک مراسم مذهبی در مسجد روضه حضرت علی، محبوبه محمدی یک خبرنگار را توهین و تحقیر کرده و اجازه پوشش خبری برنامه را نداده است. آقای توانا، به محبوبه محمدی گفته است که لباس تان اسلامی نیست و باید مطابق میل برنامه ما لباس بپوشید. عبدالرووف توانا منشی شورای اخوت اسلامی در شمال نیز است و قبلاً داکتر نجیب پیکان رئیس تلویزیون پیکان را به دلیل حمایت از حقوق زنان، تکفیر کرده بود. توانا، از عناصر مورد حمایت دستگاه امنیتی و تبلیغاتی ایران در مزارشریف است و برنامههای تبلیغی مرکز شهید توانا، سالانه پول هن…
این متن مصاحبه من با مجله کمیته سویدن برای افغانستان است. این مجله به زبان سویدنی و در سویدن منتشر می شود. خبرنگار این مجله، در این مصاحبه از من در مورد تجربه ام بحیث یک خبرنگار در افغانستان و اوضاع آزادی بیان پرسید.
شماری از کارمندان فابریکه تولیدی کود و برق در ولایت بلخ میگویند که در چند ماه اخیر، ماهانه از معاش آنان از 600 افغانی تا 1000 افغانی توسط رئیس این فابریکه کسر می شود. انجنیر عبدالرحمان رئیس فابریکه تولیدی کود و برق به کارمندان این فابریکه گفته است که مقدار پول کسر شده از معاش شان را به طالبان می پردازد تا این گروه پایپ لاین گاز شبرغان که منبع سوخت این فابریکه است را تخریب نکنند. 700 تن بحیث کارمندان رسمی در فابریکه تولیدی کود و برق کار می کنند و شمار کارمندان تقاعدی و اجیر نیز به 1000تن می رسند که از معاش همه آنان از 600 افغانی تا 1000 افغ…
این تحقیق 60 صفحهیی را در سال 2016 نوشتم. برای تحقیق در مورد تهدیدهای تشکیل خلافت اسلامی در آسیای میانه، شبکههای اسلامگرا و پیشینه جریانهای جهادی در آسیای میانه، دستکم 30 منبع که بیشتر شان کتابخانهیی بودند را بررسی کردم. برای رسیدن به پاسخ دقیق در مورد این پرسش که آیا ممکن است در آسیای میانه خلافت برپا شود یاخیر، این تعداد منابع کافی نیستند، اما من ملزم بودم که در پایان دوره تحصیلی لیسانس پایان نامه بنویسم. به همین دلیل با مشوره استاد رهنما، به این تعداد منابع اکتفا کردم. فایل پیدفاف پایان نامه را در آرشیف کمپیوترم دیدم و یادم آمد …
نیمهشب است و در شهر قدم میزنم. در یک جاده عمومی و خلوت، این اعلان را دیدم: کتابخانه داوِت اساک: کتابخانه آزادی بیان در مالمو. این کتابخانه، ویژه آزادی بیان و کتابهای ممنوعه است. این کتابخانه بهنام داوت اساک که یک روزنامهنگار زندانی در اریتره است نامگذاری شده است. اساک از سال ۲۰۰۱ بدینسو در زندان است. دو نکته در مورد نگاه سویدن به رسانه و کتابخانه قابل تذکر است. یک: سویدن قدیمیترین قانون حمایت از آزادی رسانهها را در جهان دارد و از پیشگامان لغو و رفع سانسور است. سویدن در سال ۱۷۶۶ میلادی، قانونی را تصویب کرد که …
در سال 2013، در مزارشریف بودم و به دلیل شوقهای جوانی، یک موتر خریدم که روی فرمان آن کامل مسلط نبودم. یکی از روزهای گرم تابستان، در جاده عمومی میدان هوایی مولانا جلالالدین محمد بلخی میراندم و همزمان در مبایل با یک دوست صحبت میکردم. جاده خلوت بود و به دلیل کمتجربهگی، متوجه خطرات احتمالی نیز نبودم. هنگامی که میخواستم از یک بریدگی، به سمت چپ جاده دور بزنم، یک موتر تکسی به عقب موترم اصابت کرد و مرا به سمت چپ در وسط جاده که مزدحم بود و رانندهها به سرعت میراندند هُل داد. حینی که وارد سمت چپ جاده شدم، چند موتر از جمله یک نفتکش مستقیم به من ن…
ظاهراً دوباره زمان تسویه حساب فرا رسیده است. تسویه حساب طالبان با پیروان مذهب تشیع و جریانهای سیاسی مشهور به « اتحاد شمال». اسد درانی رئیس پیشین ISI در مصاحبه با ایرانانترنشنال گفت: دور قبل به طالبان گفته بودیم که اتحاد شمال و سران بقیه اقوام را در قدرت شریک سازید، اما این کار را نکردند. اینبار باید این کار بکنند. فعلاً بیشترین تمرکز طالبان، بر توسعه قلمرو شان در ساحات غیرپشتون است. این گروه در حین مذاکره، تلاش میکنند قدرت شان را به رخ همه بکشند. از این قدرت و این توسعه سلطه، آنان مشروعیت میخواهند. مشروعیت را که ترامپ برای شان داد، ب…
سخنگوی طالبان، روز گذشته از تغییرات در هیات مذاکره کننده این گروه با جمهوری اسلامی افغانستان خبر داد. مهمترین تغییر، گماشته شدن شیخ عبدالحکیم بحیث رئیس هیات مذاکره کننده است. شیخ عبدالحکیم، قاضیالقضات طالبان است و پای حکم اعدام هزاران تن امضا کرده است. او تندرو و افراطی است و از افراد مورد اعتماد ملاعمر بوده است. این نخستین عکس است که از شیخ عبدالحکیم نشر میشود. این عکسِ پاسپورت شیخ عبدالحکیم است که توسط وزارت داخله افغانستان صادر شده است. این عکس هرچند کامل نیست، اما مشخصات پاسپورت او نشان میدهد که پاسپورت او توسط اداره پاسپورت حکومت اف…
عبدالله عبدالله چهرهی خط خورده و ناکام امور سیاسی افغانستان است. او در سه دور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شرکت کرد و در هر سه دوره ادعا داشت که بلندترین رای مردم را با خود دارد. بنا بر همین ادعاهای او، میلیونها انسان و دهها جریان سیاسی و مدنی، از موقف او حمایت کرده و تلاش کردند پیروزی او تحقق یابد. عبدالله اما در هر سه دور، با چند پیام از سفارت امریکا و چند امتیاز تشریفاتی و شخصی، از ادعای که داشت کناره گرفت و مصروف رفت و آمد میان کابل و دهلی شد. عبدالله شخصی نیست که روی داعیههای مردم بیایستد. او کنار میکشد، یا با تهدید سفارت امری…
زبیده مادر ۱۱ فرزند است. شبیر، یکی از فرزندان زبیده است که پنج سال قبل به سویدن آمد و تحت سرپرستی یک خانواده سویدنی قرار گرفت . در یکی از روزهای تاریک و ابری، دلِ شبیر گرفت و سخت گریست. پدر و مادر سویدنیاش دلیل این گریه را پرسیدند. شبیر گفت، دلش میخواهد مادرش را ببیند. کاش او اینجا بود . خانواده سویدنی، به شبیر وعده سپردند که تلاش میکنند مادر، خواهران و برادرانش را به سویدن دعوت کنند . زبیده مادر شبیر، با ده فرزند دیگرش در پنجشیر زندگی میکردند. یکسال طول کشید تا زبیده و ده تن از فرزندانش از افغانستان به سویدن بیایند. زحمات و بخشی…
گروه طالبان با ارسال پیام به ساکنان شهرک صنعتی کود و برق مزارشریف، از آنان خواسته است که وظایف حکومتی شان را ترک کرده و از دستورات این گروه تبعیت کنند. کود و برق که یک شهرک صنعتی است، بیشترین ساکنان آنان را کارمندان تصدیها و ادارات دولتی تشکیل میدهد. این شهرک از منابع مهم عایداتی و از جمله شهرکهای مرفه و زیبای مزارشریف است که توسط روسها ساخته شده و به دلیل زیبایی و امکانات رفاهی، به مسکو کوچک مشهور شده است. پیام طالبان امروز جمعه چهارم سپتمبر، پس از ادای نماز جمعه، توسط چندتن از ملا امامها درحضور شماری از ساکنان شهرک کود و برق خوانده شد…
Follow me in Social media