شام دیروز دوشنبه استقبال از رییسجمهورغنی در میدان هوایی اسلامکریموف در تاشکند پایتخت ازبیکستان کمسابقه بود. مقامات بلندپایه ازبیکستان به شمول صدراعظم و وزیر خارجه آن کشور در استقبال از رییسجمهورغنی صف کشیده و از میهمان شان با بهترین تشریفات پذیرایی کردند.
رییسجمهور غنی در این سفر ۲۰توافقنامه و قرار داد مهمی را با همتای ازبیکستانیاش امضا میکند که دوتای آن در بخش تجارت و ترانزیت است.
روابط میان دولتهای افغانستان و ازبیکستان در دوره حکومت وحدت ملی و خصوصا پس از به قدرت رسیدن شوکت میرضایف در ازبیکستان به بهترین مرحله خود رسیده است.
سیاست اقتصادمحور ازبیکستان و دیپلماسی فعال منطقهیی افغانستان به همراه تاکید بر اهمیت استفاده از ظرفیتهای اقتصادی میان دو کشور عاملان این نزدیکی است.
افغانستان و ازبیکستان دو همسایهی است که تا کنون از ظرفیتهای اقتصادی همدیگر در بخشهای مختلف از جمله تجارت و ترانزیت بیبهره بوده اند. حامد کرزی در طول ۱۳سال حاکمیت خود هیچ تمایلی به گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با ازبیکستان نداشت و همچنان متکی به پاکستان ماند. طی ۱۳سال حاکمیت کرزی، نتیجهی عدم روابط تجاری با کشورهای آسیای میانه از جمله ازبیکستان، تصرف بازار افغانستان توسط پاکستان و محتاج ماندن به بنادر آن کشور با تحمل هرگونه خواست و تحمیل تحقیرآمیز آنکشور بالای افغانستان بود.
افغانستان و ازبیکستان دو دهلیز ترانزیت برای دو منطقهی مهم برای همدیگر است. افغانستان میتواند دهلیز ازبیکستان برای جنوب آسیا و ازبیکستان میتواند دهلیز افغانستان برای آسیای مرکزی باشد.
ضمن اینکه گسترش تجارت با ازبیکستان نیازمندی افغانستان از پاکستان را مرفوع میکند، منجر به رشد ظرفیتهای ترانزیتی افغانستان با مناطق آسیای مرکزی و آسیای جنوبی میشود.
بهار سال جاری مسدود شدن بنادر پاکستان بروی افغانستان و گسترش تجارت با آسیای میانه نشان داد که بنادر پاکستان تنها گزینه در عرصهی تجارت برای افغانستان نیست و باید از ظرفیتهای منطقوی در این عرصه استفاده صورت گرفته و از انزوای ترانزیت و تجارت بیرون شد.
با امیدواری به روابط نیک میان دولتهای افغانستان و ازبیکستان منتظر عملی شدن توافقنامهها و قراردادهای امضا شده میان دو کشور بخصوص در بخش ترانزیت و تجارت میمانیم تا بر زندگی مردم و اوضاع حکومتداری تاثیرات آن آن شاهد باشیم.
- مختار وفایی
0 Comments